Ränta och effektiv ränta

Behöver man ta ett lån är det viktigt att hitta rätt långivare som passar ens situation och plånbok. Låter det som att lånevillkoren är för bra för att vara sanna kan det mycket väl vara så. Det kan hända att räntan är väldigt hög och på så sätt kan bidra till att sätta dig i en ännu sämre ekonomisk situation. Mycket är det att tänka på när man söker lån och det är mycket att dubbelkontrollera så att man får rätt lån och villkor.

Man betalar helt enkelt för att låna pengar. Tack vare räntan är det oerhört viktigt att endast låna ett belopp som man vet att man kan betala tillbaka. Gör man inte det kan man sätta sig själv i en jobbig och ännu värre sits. Räntan varierar beroende på vilken långivare man väljer att låna av. Kort och gott så är räntan en procentsats av själva lånebeloppet. När man sätter in pengar hos banken lånar banken pengar av en medan det är tvärtom när man själv behöver låna.

Det finns olika typer av räntor som är bra att ha koll på. En av dessa är effektiv ränta vilket innebär att man räknar med alla lånets kostnader. Långivare har egentligen inget annat val än att förlita sig på de låntagare som de väljer att låna ut till. Därför sätter man en effektiv ränta för att få en helhetsbild av vad lånets slutliga prislapp kommer hamna på. Den effektiva räntan gynnar långivaren men det är även bra för låntagare att veta vad den effektiva räntan är. På så sätt får man även som låntagare lättare att jämföra vilket lån som är bäst för en själv. Alla låntagare är dessutom skyldiga att berätta vilken effektiv ränta de har. Ibland är det lätt att man stirrar sig blind på räntekostnaden. Därför bör man som låntagare alltid fråga vad den effektiva räntan är.

Ett tips är att alltid ta sig god tid när man letar efter lån. Det är ingen idé att stressa då det oftast kan leda till höga räntor om man tar första bästa. Självklart måste man också vara realistisk och har man exempelvis betalningsanmärkningar eller är svartlistad blir det med ens svårare att få ner räntan. Ett tips som alltid fungerar är att prata med en rådgivare som kan hitta det bästa alternativet för ens plånbok och situation. Dock är det viktigt att man har läst på lite själv då det finns många bedragare som ringer endast för att sälja fler lån.

Steg nummer ett är att titta så man är kvalificerad för att låna och andra steget är att jämföra räntorna. Blir man kvalificerad för ett lån vars belopp är mindre än det man tänkt sig men har bättre ränta än det andra bör man gå med på det beloppet. Oftast försöker långivaren ge det belopp man behöver och pratar man med en person om sin situation kan det oftast hjälpa till. När man pratar med långivare är det viktigt att de känner att man är pålitlig och kan bevisa att man kan betala tillbaka lånet.